MENU
Čačanska rodna

Čačanska rodna

Nastala ukrštanjem stenleja i požegace ( priznata za novu sortu 1975 godine, a zašticena 1991 godine), nasledila je i pozitivne i negativne osobine ovih sorti. Plod je krupniji od požegace a sitniji od stenleja ( 25-30 grama), jajast, tamno plave pokožice sa izraženim pepeljkom. Meso ploda je žuto, cvrsto, socno, aromaticno. Koštica je sitna. Cepaca je.  
 Na listu se uocava karakteristicno šarenilo, ali  za razliku od požegace plodovi se ne deformišu. Posebnu pažnju treba posvetiti merama nege. Redovnim dubrenjem u optimalnim rokovima, suzbijanjem korova kao i redovnom zaštitom od prouzrokovaca bolesti ( osetljiva je na plamenjacu i rdu šljive ) uticemo na manji procenat prevremeno otpalih plodova. Zasade podizati samo sa proverenim i zdrastveno ispravnim sadnicama. Dosta je otpornija od stenleja prema moniliji.
Jedna je od najrodnijih sorti šljive. Mora se redovno rezati a sama rezidba ove sorte je dosta zahtevna. Rada na mešovitim rodnim grancicama i kratkom rodnom drvetu. Pregledom broja rodnih pupoljaka na mešovitim grancicama biramo jacinu rezidbe. Jacinom rezidbe uticemo na krupnocu ( 35-40grama) i bolju obojenost plodova. Kada prerodi plodovi su sitniji i slabo obojeni ( crvenkasto-plavi) a veliki je rizik da dode do ocenjivanja i lomljenja grana pod teretom roda.
Sazreva u trecoj dekadi avgusta. Samooplodna je sorta.
Cacanska rodna je sorta kombinovanih osobina. Plod se koristi u svežem stanju, sušenje, rakiju i druge vidove prerade. Iako po organoleptickim osobinama suve šljive nadmašuje stenlej, zbog vece krupnoce i boje šljive stenlej je traženiji i još uvek vodeca sorta za sušenje. Procenat podignutih zasada cacanske rodne u Kolubarskom okrugu poslednjih godina je u padu. Dobra cena ranih sorata šljive ,dominacija stenleja za sušenje uz osetljivost prema virusu šarke uticala je na smanjen interes proizvodaca za cacanskom rodnom.

Cene sadnica su po dogovoru.Nije moguća fiksna cena na sajtu,jer radi vise opravdanih razloga, cene nekad znaju da variraju.

Na donjem linku možete da pogledate i naš sajt,sa semenskim materijalom

http://www.staresortesemena.com/

Sadnice iskljucivo saljemo kurirskom sluzbom.Najmanja količina za narudžbu je 3 sadnice.

Kontakt: 062 831 6127 Nebojša Antić

Imeil: pradedamika@gmail.com

 


Pogledajte i naš drugi sajt ''STARE SORTE SEMENA''  sa samenskim materijalom
Kontakt: 062/831-61-27, Nebojša Antić
E-mail:
pradedamika@gmail.com

Cene sadnica ne mogu biti fiksne iz više razloga, zato su cene isključivo po dogovoru i šaljemo kurirskom službom, minimalna količina je tri sadnice.

Kategorije:  Šljiva Ocena: 0.0/0
Tagovi:
Total comments: 0
avatar