MENU
Kožara
Kožara

Odomacena sorta, smatra se da je poreklom iz Francuske. Pocetkom 20. veka bila je jedna od vodecih sorti našeg podrucja, a danas se još može pronaci u našim zasadima i na pijacama. Sazreva krajem septembra, pocetkom oktobra. Ovo je veom cenjena sorta posebne arome i ukusa. Ima krupan plod, okruglasto-pljosnatog oblika, sa izraženom rdastom, hrapavom pokožicom. Meso ploda je zelenkasto belo, topljivo, socno, osvežavajuce, vinsko kiselog ukusa. Plod je otporan na vecinu biljnih bolesti i može da se uzgaja bez zaštite. Plodovi se u obicnim uslovima mogu cuvati do januara. Stablo veoma sporo raste, ali je snažno, dugovecno u povoljnim uslovima i može da dostigne veliku visinu sa ogromnom krošnjom. Ova sorta pogodna je za organsku proizvodnju.
Kožara – klon Gradac. Karakteriše se relativno bujnim stablima srednje otvorene krošnje, visoke rodnosti. Plodovi su srednje krupni do krupni, kolacastog oblika, rdaste boje, hrapave pokožice, izraženog kiselog ukusa, socni i prijatne arome. Nema simptoma cadave krastavosti na listu niti na plodovima u uslovima bez zaštite. Pogodna je za organsku proizvodnju. Kožara – klon Arilje. Odabrani klonovi ove sorte na lokalitetu Arilje odlikuju se znatno manjom bujnošcu u odnosu na standardnu sortu kožaru. Plodovi su krupni, okruglasto-kolacastog oblika, ujednacene mase, tanke zlatno rdaste boje pokožice prekrivene blagim
rumenilom sa suncane strane. Meso je žuckasto bele boje, hrskavo, izbalansiranog odnosa šecera i kiselina i veoma prijatnog ukusa. Plodovi ne opadaju pred berbu. Pokazuje znacajnu otpornost prema prouzrokovacu cadave krastavosti.
Krupna kožara ovo je odomacena sorta poreklom iz Francuske, nekada veom zastupljena u svim vocarskim krajevima bivše Jugaslavije, a danas je retka. Bere su u prvoj polovini oktobra, a plodovi mogu da se cuvaju do aprila. Kožara ima krupan plod, okruglasto-pljosnatog asimetricnom oblika, lepog vinsko kiselog ukusa, socno, topljivo, osvežavajuce sa karakteristicnom aromom. Plod je otporan na vecinu biljnih bolesti i može da se gaji bez zaštite. Plodovi kožare su cvrsti i pogodni za transport, aili dugim stajanjem gube na svežini i postaju brašnjavi. Ova sorta je izuzetnog kvaliteta i trebalo bi je vratiti u naše vocnjake.
, sa debelom, hrapavom i suvom pokožicom, smede boje. Meso ploda je zelenkasto bele boje, l

 

Cene sadnica su po dogovoru.Nije moguća fiksna cena na sajtu,jer radi vise opravdanih razloga, cene nekad znaju da variraju.

Na donjem linku možete da pogledate i naš sajt,sa semenskim materijalom

http://www.staresortesemena.com/

Sadnice iskljucivo saljemo kurirskom sluzbom.Najmanja količina za narudžbu je 3 sadnice.

Kontakt: 062 831 6127 Nebojša Antić

Imeil: pradedamika@gmail.com


Pogledajte i naš drugi sajt ''STARE SORTE SEMENA''  sa samenskim materijalom
Kontakt: 062/831-61-27, Nebojša Antić
E-mail:
pradedamika@gmail.com

Cene sadnica ne mogu biti fiksne iz više razloga, zato su cene isključivo po dogovoru i šaljemo kurirskom službom, minimalna količina je tri sadnice.

Kategorije:  Jabuka Ocena: 0.0/0
Tagovi:
Total comments: 0
avatar